Den kære natteble

Hvornår er tiden inde til at sige Farvel og tak til nattebleen?

Tja, der er jo den helt biologiske gang i den process, som jeg som forælder hverken kan gøre fra eller til og desuden er børn bare så forskellige. Det er med nattebleen, som det er med så mange andre store milepæle i børns liv. Nogen kravler når de er 1 år, andre har gået siden de var 10 måneder, nogen børn har næsten flydende sprog før 3 års alderen og andre har det først ved 4 års alderen….

Og helt ærligt…..er det ikke fuldstændig lige meget så længe vores børn er glade og trygge?

Jeg gør mig disse tanker fordi der er mange forskellige synspunkter på netop dette område. Gustav bliver 5 år til september og han smed dagsbleen da han var 3,4 år og efter 1 uge gjorde han både det ene og det andet på toilettet, som havde han aldrig lavet andet og han var meget hurtig til at lære, at holde sig indtil vi fandt et toilet. Han kom i det hele taget virkelig sejt igennem den periode.

Han bruger “dog” stadig ble om natten og her hjemme er det en fast rutine at han får den på om aftenen lige inden han skal i seng. Jeg oplever at Gustav er glad for sin ble – faktisk rigtig glad for den, forstået på den måde at den giver ham tryghed og han vil meget gerne selv tage den på. Det første han gør om morgenen er, at tage bleen af og smide den i skraldespanden og herefter sætter han sig så på toilettet. Den lille ting alene får mig til at tænke at Gustav (og mange andre børn) ikke har bleen på om natten fordi han er doven eller har vænnet sig til, at han har en ble på, men simpelthen fordi hans krop ikke er udviklet til at kunne holde sig om natten endnu.

Min (eller Gustavs) sundhedsplejerske har rådet mig til at lade bleen blive på indtil den begynder at være tør om morgenen. Hun fortalte at det sagtens kunne være den først var tør når Gustav er over 5 år og endda 6 år. Hun understregede at det først og fremmest handler om et hormon, som skal udskilles fra hjernen. Dette hormon er med til at sætte urinproduktionen ned om natten og det er så forskelligt fra barn til barn, hvornår det hormon udskilles. Hun fortalte mig også at op til 70% af de børn, som tisser om natten, stopper før de bliver 7 år.

Med dette in mente er jeg simpelthen så rolig! Gustav skal nok nå at komme af med nattebleen inden han bliver 7 år og jeg skal give ham alt den tid, ro og kærlighed til det, som han har brug for 😉 Han er en dreng som er med på alle andre både sociale, kognitive og fysiske parametre, så at han stadig har brug for sin natteble som både 5 og måske 6 årig, er   h e l t   ok med mig!

TTT – ting tager tid 🙂

2 Comments on Den kære natteble

 1. BusinessFirstFamily
  27. juli 2015 at 14:19 (6 år ago)

  You’re a one of a type blogger in this field. Maintain the work. It’ll pay off.

  Svar
 2. Click Here
  22. august 2015 at 2:15 (6 år ago)

  This post has really made a distinction in my own life. Thanks for the help.

  Svar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *